NAK JOINT

Mai La Klik Tengok Promo Best

Ahad, 21 September 2014

Klong Hae Floating Market, Hadyai

Salam readers....

Kalau ke Hatyai rasanya tak p melawat Floating Market macam tak lengkap la kot. Merupakan produk pelancongan Hatyai yang sangat terkenal sebagai syurga makanan. Sebelum p make sure kosongkan perut dulu. Kalau dak rugi mampuihhh tak leh nak rasa aneka jenis makanan yang sedappp. 

Ni merupakan pertama kali aku sampai ke Hatyai Floating Market. Susah jugak memula nak cari. Tapi petua nak sampai ke sana mesti lalu dekat Big C lama. Big C pun ada dua dalam pekan Hatyai tu satu Big C Extra dan satu lagi mall yang lama. 

Kalau yang tak biasa dengan  jalan dalam town Hatyai better sewa ja Tuk Tuk. Dalam setengah jam cam tu dah boleh sampai. Range harga depa charge THB400-THB500. Bergantung pada nasib la dapat harga murah or mahal. Pandai-pandai la bargain. Caj tu adalah untuk perjalanan pergi dan balik. Depa akan bagi masa dalam 2-3 jam atas budi bicara. Kalau lambat baliklah jalan kaki.

Masa dibuka jam 4 petang sehingga 9 malam. Jangan nak gatai p awai. 

Apa yang unik dan bestnya kat sini peniaga-peniaga menggunakan sampan untuk urusan pembelian. Order,  masak dan bayar semua dibuat kat atas sampan. 

Ni Big C Extra.Kami dah nak sampai. Cuti sekolah jalan pun macam siput la. Jalan nak masuk ke Floating Market. Jem ooooo

Jambatan under construction. Orang macam semut.Sibuta mencari rezeki

Konsep minuman kat sini. Lepas minum boleh bawak balik terus bekas-bekas seramik.
Ada macam-macam karakter karton yang comel-comel boleh la hgpa pilih.Meqemut (ramai gila) orang. Aku tak suka keadaan macam ni. Tak selesa nak makan. Nak beli pun tak selesa berebut-rebut. Aku takut tertungging masuk dalam sungai tu ja. Apa pun tak boleh. Macam-macam dah dlm kepala aku ni dok pikiaq. Mau ramai-ramai ni jeti ni reban (roboh) camna ? Mintak la dijauhkan.


I pilih minum dalam buluh. Harga semua sama THB20 (RM2)

Telor puyuh. Tak try punDuit kasi masuk dalam. 


Pau warna warni


Jelly Kelapa. Tergedik nak beli makan tak habih. Sebab manis sangat. Bedesing kepala. Tapi rasa sedap la. Kalau boleh kurangkan gula ye kak lepas ni. 
Sorang satu kole. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...